Podpora obnoviteľných zdrojov sa má meniť, Lipšic vidí Gorilu

14.12.2012 Bratislava

Bratislava 14. decembra (TASR) – Zmeniť podporu niektorých typov obnoviteľných zdrojov energie je hlavným cieľom novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), o ktorej diskutujú poslanci na úvod 12. rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady SR. O právnej norme, ktorú ostro kritizuje opozícia, diskutuje snemovňa v skrátenom legislatívnom konaní.

Doterajšia hranica na podporu fotovoltických zdrojov sa má napríklad znížiť zo 100 kW na 30 kW, u vodných elektrární sa navrhuje hranica na úrovni 5 MW. Novela má tiež výraznejšie preferovať zvýšenú účinnosť u zariadení určených na výrobu elektrickej energie z biomasy. Zároveň upravuje aj právne nástroje pre Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) tak, aby ten mohol nariadiť vrátenie neoprávnene čerpaných finančných prostriedkov z podpory pre OZE.

Opozičný poslanec Alojz Přidal (KDH) kritizoval, že sa o právnej norme rokuje v zrýchlenom režime. Neexistuje totiž podľa neho žiaden zákonný dôvod na takýto postup. "Neprijatím tohto zákona nehrozí žiadna hospodárska škoda štátu," podotkol. Zároveň podľa neho nie je ani nijakým spôsobom ohrozená bezpečnosť občanov Slovenska. Vyzval poslancov, aby už konečne prestali s praxou takýchto skrátených legislatívnych konaní. Predkladateľ novely zákona, minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) sa však bránil, že sa takýmto krokom usiluje zabrániť škodám, ktoré by vznikli pri zvyšovaní cien elektriny z obnoviteľných zdrojov.

Daniel Lipšic (nezaradený) dokonca tvrdí, že novela zákona je vlastne "lex Penta" a "lex Gorila", lebo má zabezpečiť pre Paroplynový cyklus (PPC) ročne 20 miliónov eur od odberateľov elektrickej energie a vláda ňou tak dáva vianočný darček finančnej skupine Penta. Lipšic pripomenul, že PPC končí v roku 2013 exkluzívna zmluva s Bratislavskou teplárenskou, ale aj so Slovenskými elektrárňami. Museli by tak podľa poslanca prejsť na trhové podmienky. Lipšic poukázal na to, že vládny návrh zvyšuje pre elektrárne, ktoré majú kombinovanú výrobu elektriny aj tepla, doplatky zo 125 MW na 300 MW. "A to spĺňa jedine PPC, žiadna iná elektráreň," upozornil.

Malatinský však žiadnu spojitosť medzi prijímaním novely a finančnou skupinou Penta nevidí. Lipšicovi pripomenul, že to boli iné vlády, ktoré pomohli Pente. "Boli iné vlády, za ktorých sa rozhodlo, že sa PPC predá investičnej skupine Penta a že sa mu pridelí aj balíček výhodných zmlúv, aby to nemali až také náročné so splácaním. Zmysel nášho zákona to nebol," vyhlásil v parlamente minister. V zákone vidí priestor na znižovanie ceny elektriny. "To je náš zámer," zdôraznil.

Poslanci dnes budú hovoriť aj o novele zákonov o výkone trestu odňatia slobody, o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov aj o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Na rad sa možno dostane aj novela Obchodného zákonníka či novela zákona o ochrane pred diskrimináciou.
 

Vyberte región